Select Page

Čista i bistra voda je važna za bazene kako biste mogli neograničeno uživati u njima.

Hidromasažni i swim spa bazeni su poput velikih plivačkih bazena, samo su manji, a pročišćavanje vode temelji se na istim načelima. No, samo u teoriji, budući da je volumen vode znatno manji, temperatura je viša, pa je brzina reakcije vode stoga brža nego u plivačkom bazenu.

Sljedeće tvari mogu ući u vodu:

  • Kosa, sebum, znoj, slina, urin i mokraćna kiselina
  • Ostaci sapuna, kozmetika, masti
  • Virusi, gljivice, bakterije
  • Spore algi, pelud, prašina, lišće, trava, zemlja
  • Kisele kiše, ulja, čađa, masti iz zraka

Kako bi se smanjio rizik od bolesti koje nastaju u vodi (npr. infekcija i / ili otežano disanje), mora se održavati dobra kvaliteta vode. Pravilna njega vode također je bitna kako bi se izbjegla moguća oštećenja dijelova hidromasažnih i swim spa bazena. Čista voda nije samo pitanje estetike, već i pomaže u očuvanju zdravlja.

Prilikom punjenja bazena novom vodom dodajte sredstvo protiv taloženja kamenca

Stoga je važno da se na stjenkama vašeg bazena, grijaču, mlaznicama i cijevima ne nakuplja kamenac, a to ćete spriječiti dodavanjem sredstava koja to onemogućavaju. Ta se sredstva dodaju jednokratno, prilikom punjenja bazena novom vodom. Takva sredstva su vam poznata pod nazivom Kalk-Ex, Hardness Stabilizer ili Soft Water i sl., a na hrvatskom tržištu ih možete nabaviti po povoljnim cijenama, direktno kod dobavljača, npr. u Armstarku Hrvatska i u sličnim trgovinama koje se bave prodajom sredstava za održavanje vode u bazenima.

Redovito kontrolirajte pH vrijednost vode

Za kvalitetno održavanje vode u bazenu važno je da pH vrijednost uvijek bude između 7 – 7,4.

pH vrijednost se mjeri mjernim trakicama koje su također dostupne na našim prodajnim mjestima, a pH vrijednost se regulira korištenjem pH-plus i pH-minus proizvoda.

Redovito dezinficirajte vodu

U bazensku vodu redovito dodajte sredstva za dezinfekciju vode, kao što su granule klora. Da bi klor granule učinkovito djelovale, pH vrijednost vode mora biti između 7 – 7,4.